Project omschrijving

  • Plaatsen van een binnenunit warmtepomp
  • Plaatsen van een buitenunit warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat samen met of in de plaats van de cv-ketel werkt. De warmtepomp zorgt ervoor dat jouw woning voorzien is van warm tapwater en verwarming. Dit doet het apparaat op een duurzame manier. De energie wordt namelijk voor een groot deel uit een van de volgende energiebronnen onttrokken: aarde (bodembron), buitenlucht (=buitenunit), buitenlucht+zon (=PVT-systeem)

Een buitenunit is het deel van de warmtepomp dat buiten staat. Een lucht/water of lucht/lucht (airco) warmtepomp gebruikt omgevingslucht als basis voor de verwarming van het huis. De buitenunit haalt lucht uit de omgeving en geeft dit door aan de binnenunit die het verder verwarmt.

spilt of monoblock buitenunit

Er zijn twee varianten van een lucht/water warmtepomp. Een split systeem of een monoblock uitvoering:

  • Split systeem: Een split systeem bestaat uit een binnen- en een buitenunit die met elkaar verbonden zijn door leidingen en samenwerken om het huis te verwarmen. In de buitenunit zit een compressor, verdamper en het expansieventiel. In de binnenunit zit de condensor.
  • Monoblock systeem: De monoblock lucht/water warmtepomp bestaat alleen uit een buitenunit. Alle onderdelen die nodig zijn voor de werking van de warmtepomp bevinden zich in de buitenunit.

Waar plaats je de buitenunit: Voor een zo hoog mogelijk rendement en een optimale werking is het belangrijk dat de buitenunit beschikking heeft over een stabiele luchtaanvoer. Dat betekent dat de buitenunit zoveel mogelijk vrij moet staan.

Ook is de beschikbare ruimte soms een factor, buitenunits worden vooral in de tuin geplaatst, maar steeds vaker zie je ze op het dak of aan de gevel.

Een ander punt om aan te denken is de afstand tot de leidingen van het cv-systeem. De buitenunit zo dicht mogelijk bij de leidingen plaatsen zorgt voor een beter redement.

De buitenunit op het (plat) dak plaatsen is een optie die de laatste jaren aan populariteit wint. Vanwege de leidingen van het cv-systeem die bij nieuwere huizen steeds vaker op zolder zitten, maar ook omdat het mooier is en het geluidsoverlast kan verminderen.